lunes, 26 de diciembre de 2011

EL EBRO, MONCADA, BLADÉ Y ARBÓ



Moncada, Bladé i Arbó, en un dia. Naix la ruta literària dels clàssics ebrencs del segle XX, un recorregut que va de Mequinensa a Amposta ( 24/12/11)
"El riu Ebre està molt present a l'obra de tres grans autors de la literatura catalana: Jesús Moncada, Artur Bladé i Sebastià Juan Arbó. A Moncada (Mequinensa, 1941-Barcelona, 2005) el va marcar la destrucció del seu poble l'any 1973, negat per la presa de Riba-roja d'Ebre, l'embassament que també va sentenciar de mort la navegació fluvial pel riu, una activitat que Moncada va saber descriure magistralment a Camí de sirga. Bladé (Benissanet, 1907-Barcelona, 1995) va evocar, des del seu doble exili a Montpeller i Mèxic, el batec de la vida quotidiana del seu poble natal, descrita amb precisió planiana en els seus nombrosos dietaris. I Arbó (Sant Carles de la Ràpita, 1902-Barcelona, 1984) va explicar com ningú les penúries i la misèria de la vida al Delta a principis del segle passata Terres de l'Ebre, laseua obra cabdal.
Ara els tres autors renaixen units en una ruta literària que surt de Mequinensa i acaba a Amposta passant per Benissanet. La impulsen l'Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, de Benissanet, el Museu de Mequinensa i laBiblioteca d'Amposta, en complicitat amb els tres ajuntaments, a través de la xarxa espaisescrits.cat. L'han batejada com a ruta literària dels clàssics ebrencs del segle XX. És d'un dia i mira de recuperar els espais literaris dels tres escriptors. A Benissanet, ja funciona i està senyalitzada la ruta literària de Bladé, amb nou punts i la idea és fer el mateix a Mequinensa i a Amposta, però de moment a Mequinensa es pot visitar el Museu, on hi ha un espai molt important dedicat a Moncada, i els exteriors, on encara queden algunes restes del poble vell. A Amposta, hi ha una exposició sobre Arbó a la biblioteca i s'estan localitzant espais exteriors. El preu és de 44 euros i inclou l'autocar i el dinar".

(Fuente: El Punt Avui)

No hay comentarios:

Publicar un comentario